Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ανθ(Έλληνες) πήγαν να ξεπουλήσουν την αρχαία μας κληρονομιά


  Συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Πατρών οι δράστες που αφαίρεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.


"Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ήθελα γι' αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδριας μετά από αυτή την εξέλιξη.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πίστευαν πως οι δράστες βρίσκονταν στην περιοχή και δεν είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Το μοιραίο λάθος τους ήταν ότι προσπάθησαν να πουλήσουν τα κλοπιμαία.

Ένα μήνα πριν, στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας έφθασε η πληροφορία ότι ένας Έλληνας 47 ετών είχε στην κατοχή του ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι -το επίμαχο δαχτυλίδι του 14ου αιώνα π.Χ- και προσπαθούσε να το προωθήσει στην αγορά.

Αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη είχε συνεχείς επαφές μαζί του και δυο ημέρες πριν, ο 47χρονος του έδειξε το δαχτυλίδι. Κλείστηκε ραντεβού χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας όπου οι δυο τους θα συμφωνούσαν στην τιμή. Η αρχική τιμή ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ και μαζί με τα παζάρια κατέβηκε στις 300.000 ευρώ.

Στη 01.00 τα μεσάνυχτα χθες, όταν και ο 47χρονος θα παρέδιδε το δαχτυλίδι στον αστυνομικό, άλλοι συνάδελφοί του έκαναν έφοδο και τον συνέλαβαν. Εκείνος αιφνιδιάστηκε, τράβηξε μάλιστα όπλο αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει. Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες, όπως και στους δυο συνεργούς του, έναν 35χρονο άνεργο και έναν 45χρονο εργολάβο.

Κρατήθηκαν στην ασφάλεια, ανακρίθηκαν και το πρωί του Σαββάτου υπέδειξαν το σημείο που είχαν κρύψει τα κλοπιμαία μέσα σε ένα τσουβάλι με ελιές, συνολικά 77 αντικείμενα. Το σημείο ήταν μια θαμνώδης περιοχή 22 χιλιόμετρα μακριά από το μουσείο.

Τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε ταυτοποίηση ενώ αργά απόψε ή αύριο το πρωί θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου